Mouka z banánů

Banány bereme v dnešní době už jako úplnou samostatnost i přes to, že se pěstují v exotických zemích nikoli u nás. Vyznačují se nejen příjemnou chutí, ale i spoustou minerálů a vitamínů. Konzumovat je nemusíme ale jen v čerstvé podobě ovoce, ale třeba i jako mouku.

Banánové muffiny

Banánovou mouku můžeme rozdělit do dvou druhů. První se vyrábí z nezralých zelených banánů a nazýváme ji plantejnová. Její výroba je velice jednoduchá, a ještě k tomu je šetrná k přírodě, na což se v poslední době ohlíží velká spousta lidí. Banány se tedy natrhají, nakrájí a poté usuší. Takto upravené ovoce se poté jednoduše namele na velice jemný prášek. Šetrnost se také projevuje v tom, že se většinou vybírají banány, které by nebyly vhodné k tomu, aby se prodávaly v obchodech, protože nevyhovují požadovanému dokonalému vzhledu. Zabraňuje se tedy plýtvání potravinami. Tato varianta mouky je velice oblíbená hlavně u osob, které se chtějí zbavit nějakého toho kila navíc, protože obsahuje nestravitelné škroby, jež vzbuzují pocit sytosti a my tedy nemáme nutkání chodit neustále kontrolovat ledničku, a navíc zrychluje metabolismus, který má vliv na rychlost spalování tukových zásob.
Nakrájený banán

Druhá varianta se vyrábí ze žlutých, tedy zralých banánů, stejným postupem. Abychom získali jeden kilogram mouky musíme nasbírat přibližně 9 kilogramů banánů. Výhodou je, že oba typy jsou naprosto vhodné pro celiaky, protože neobsahují lepek, což je velice dobrou zprávou, protože osob s intolerancí lepku stále přibývá. I když nám naše smysly našeptávají, že mouka bude určitě sladká stejně jako banány, není tomu tak. Chuť je neutrální a použít ji můžeme jak do sladkých, tak do slaných jídel. Své uplatnění nachází v teplé i studené kuchyni, takže se jejímu použití skutečně meze nekladou.

Jelikož v průběhu její výroby nedochází k vystavení banánů vysokým teplotám, zachovává si mouka všechny vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Je také mnohem zdravější než klasická mouka pšeničná, takže si ji můžete zvolit jako alternativu. Pokud jste tedy ještě tuto zajímavou potravinu neochutnali vzhůru do toho!